In Nederland en sommige andere landen binnen de EU wordt het hoogste BTW-tarief gevraagd voor digitale informatie zoals digitale kranten, tijdschriften en boeken. In Nederland is dit zelfs het hoogste 21% (!) BTW-tarief.

 

Een bizarre situatie. Informatie uit (digitale) publicaties is van groot belang voor de vrijheid van meningsuiting en voor het in stand van de democratie. Door een belasting te heffen op de vrijheid van meningsuiting wordt de democratie ondermijnt. Natuurlijk is er vanuit Den Haag weinig behoefte aan kritiek en is het binnenhalen van belastinginkomsten een belangrijke prioriteit.

 

Inmiddels is in de omliggende landen het BTW-tarief op digitale publicaties al op nul gezet. Waar wacht Nederland nog op? De vrije pers kan juist wel wat steun gebruiken. Verschillende dagbladen en tijdschriften hebben het moeilijk en worden op termijn gestopt of staan in de etalage. 

 

Vanuit concurrentieoogpunt is het ook wel heel krom. Om nieuws op een website te raadplegen of voor het bekijken van nieuws op televisie wordt toch ook geen BTW gevraagd? Waarom wel op digitale publicaties. Als de overheid geeft om de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting zouden voor alle publicaties een 0% BTW-tarief dienen te worden gehanteerd.

 

Het argument dat dit ten koste gaat van de belastinginkomsten is onterecht. Via de heffing op advertentie-inkomsten ontvangt Den Haag alsnog de belastingkomsten. Den Haag willen de (media)kip met de gouden eieren gaan slachten en vergeet daarbij dat er straks mogelijk vrijwel geen kippen meer zullen zijn... 

 

BTW op digitale publicaties? Weg ermee!